Algoritmik İşlemlerin Makro Ekonomide Yeri Nedir?
24 Eylül 2024Kredi riskini ölçme yatırımcılar açısından son derece önemlidir. Bir ülkenin veya bir şirketin mali durumunun güvenilir olup olmadığını belirleyen birçok gösterge vardır. Bu göstergelerden biri de CDS (Credit Default Swap) yani kredi temerrüt takasıdır. CDS bilhassa yatırımcıların ve finansal analistlerin risk algısını ölçmek için kullandığı bir finansal araçtır.
CDS Nedir?
Credit Default Swap (CDS) en kısa tabirle bir ülke ya da şirketin borcunu ödeyememe riskine karşı sigorta işlevi gören finansal bir sözleşmedir. CDS primi bir ülkenin veya şirketin borcunu ödememesi durumunda bu borcun sigorta edilmesi için ödenecek bedeli temsil eder. CDS değerinin yükselmesi ilgili ülke veya şirketin borcunu ödeyememe riskinin arttığını gösterir. Tam tersi olarak CDS’in düşmesi ise bu riskin azaldığını ve daha güvenli bir mali ortamın oluştuğunu ifade eder.
CDS Nasıl Çalışır?
Örneğin bir yatırımcı bir ülkenin devlet tahvillerine yatırım yaptığında bu ülkenin borçlarını geri ödememe riskiyle karşı karşıya kalabilir. CDS bu riski azaltmanın bir yoludur. Bir kredi temerrüt takası sözleşmesi yatırımcıya borçlu tarafın temerrüde düşmesi durumunda zararı telafi etme güvencesi verir. Bunun karşılığında ise yatırımcı düzenli olarak prim öder. CDS primi risk algısına göre belirlenir. Yatırımcılar bir ülkenin temerrüde düşme riskini yüksek görüyorsa CDS primi artar tam tersi olarak eğer risk düşükse prim azalır.
CDS Primi Neden Önemlidir?
CDS primi piyasadaki genel risk algısının en net göstergelerinden biridir.
CDS primi yüksek olan bir ülke veya şirket borçlarını ödeyememe riski taşıdığı şeklinde algılanır. Bu durumda yatırımcılar o ülke ya da şirketin finansal sağlığı konusunda daha dikkatli olur ve riskten kaçınmak isteyebilir.
CDS primi düşük olan ülkeler, yatırımcılar nezdinde daha güvenilir olarak değerlendirilir. Bu durumda daha fazla yabancı yatırımcı çekme potansiyeline sahip olurlar. Güvenilir görülen ülkelerin tahvillerine olan talep artabilir talebin artması da ülkenin finansman maliyetlerini düşürür.
CDS primi aynı zamanda bir ülkenin veya şirketin politik ya da ekonomik durumlarındaki değişikliklerin piyasalar tarafından nasıl algılandığını gösterir. Buna örnek vermek gerekirse siyasi istikrarsızlık CDS primlerinin yükselmesine sebebiyet verebilir.
Yüksek CDS primi ülkenin borçlanma maliyetini artırabilir. Çünkü yüksek CDS primi borç verenlerin ya da yatırımcıların daha yüksek faiz oranları talep etmesine yol açar.
Yatırımcılar İçin CDS’in Önemi
Yatırımcılar açısından CDS, bir ülkenin ya da şirketin mali sağlığına ilişkin kritik bir bilgi kaynağıdır. Bir ülkenin CDS primleri yükseliyorsa bu durum yatırımcılar için bir uyarı sinyali olarak değerlendirilebilir. Yatırımcılar CDS primlerini analiz ederek şu çeşitli kararlar verebilirler:
- Riskten Kaçınma: CDS primlerinin yüksek olduğu ülkelerden kaçınarak daha güvenli limanlara yönelebilirler. CDS’in artması yatırımcılar için çoğunlukla yüksek riskli yatırım ortamının bir işareti olarak kabul edilir.
- Kar Fırsatları: Bazı yatırımcılar ise yüksek CDS primlerinden yararlanırlar. Yüksek riskli fakat yüksek getiri potansiyeli olan fırsatları bu ortamda değerlendirebilirler.
- Portföy Yönetimi: CDS yatırımcıların portföylerini çeşitlendirmelerinde ve risklerini yönetmelerinde önemli bir rolde olabilir. CDS primi artan ülkelerdeki riskli varlıklar portföyden çıkarılabilir veya riski azaltıcı stratejiler geliştirilebilir.