Mikro Ekonomi ve Makro Ekonominin Yatırım Kararlarına Etkisi
24 Eylül 2024TÜFE Nasıl Belirlenir?
24 Eylül 2024Temettü Nedir?
Temettü bir şirketin elde ettiği karın belirli bir kısmını paydaşlara nakit veya hisse senedi olarak dağıtmasıdır. Şirketler kar elde ettiklerinde bu karı çeşitli yerlerde kullanabilirler. Örnek vermek gerekirse şirketler karlarını işlerini büyütmek, borçlarını ödemek ya da hissedarlarına dağıtmak için kullanabilir. Temettü dağıtımı çoğunlukla karlı ve finansal olarak istikrarlı şirketlerin tercih ettiği bir kar dağıtma seçeneğidir. Temettü ödemeleri yatırımcılar için düzenli bir gelir kaynağı olabilir ve bilhassa uzun vadeli yatırım stratejisini benimseyen yatırımcılar arasında oldukça popülerdir.
Temettü yatırımcılığını benimseyecek kişilerin dikkat etmesi gereken kritik noktalar vardır. İşte temettü yatırımcılarının göz önünde bulundurması gereken 5 önemli konu:
1. Temettü Verimliliği ve Sürdürülebilirliği
Yüksek temettü getirisi genellikle yatırımcılar tarafından cazip görünse de yüksek temettü getirisi her zaman olumlu bir işaret olmayabilir. Bir şirketin yüksek temettü ödemesi kısa vadede yatırımcılara cazip gelebilir fakat bu getirinin sürdürülebilir olması asıl önemli olan konudur. Şirketin uzun vadede bu ödemeleri devam ettirip ettiremeyeceğini incelemek gerekmektedir. Temettü ödemelerinin istikrarlı olması dolaylı yoldan şirketin mali yapısının da güçlü olduğunun bir göstergesidir.
2. Şirketin Temettü Geçmişi
Temettü ödemesi yapan şirketler çoğunlukla uzun vadeli istikrarı tercih eden yatırımcılara hitap eder. Bu şirketlere yatırım yapmadan önce şirketin geçmişteki temettü ödeme düzenine dikkat etmek gerekir. Sürekli ve düzenli olarak temettü dağıtan şirketler finansal açıdan daha sağlam temellere sahip olma eğilimindedirler. Şirketin ne kadar süredir temettü dağıttığı temettü kesintisi yapıp yapmadığı gibi faktörler analiz edilmelidir.
3. Temettü Dağıtım Oranı
Temettü dağıtım oranı, bir şirketin elde ettiği kârın ne kadarını temettü olarak dağıttığını gösterir. Bu oran da yatırımcılar için önemli bir göstergedir fakat temettü dağıtım oranının her durumda kesin bir doğruluk payı yoktur. Düşük bir dağıtım oranına sahip şirket büyüme ve yatırım için daha fazla kaynak ayırabileceğini bu yüzden de gelecekteki temettü ödemelerini artırma potansiyeline sahip olduğunu gösterebilir ama bu hissedarlara daha az temettü ödendiği anlamına da gelebilir.
Öte yandan yüksek bir dağıtım oranına sahip şirket yatırımcılarına daha fazla kâr payı dağıttığını gösterebilir ve bu da kısa vadede yatırımcılar için çekici olabilir fakat bu durum şirketin büyüme fırsatlarını sınırladığı veya finansal esneklik konusunda zorluk yaşayabileceği anlamına da gelebilir. Temettü yatırımcıları için önemli olan bu oranların sürdürülebilir olup olmadığını ve şirketin genel mali yapısını dikkate almaktır. Hem düşük hem de yüksek dağıtım oranlarının artıları ve eksileri vardır; önemli olan şirketin uzun vadeli stratejisi ve mali sağlamlığıdır.
4. Büyüme Potansiyeli
Temettü odaklı yatırımcılar çoğunlukla düzenli gelir elde etmeye odaklanır fakat yatırımcılar düzenli gelir elde etme haricinde de şirketin büyüme potansiyelini de dikkate almalıdır. Bir şirketin temettü ödemesi kadar şirketin büyüme potansiyeli de gelecekteki temettü artışlarının habercisi olabilir.
5. Temettü Reinvest Etme Stratejisi
Temettü yatırımının gücü bu gelirleri tekrar yatırıma yönlendirmekte yatmaktadır. Temettü gelirini tekrar hisse alımına yönlendirip yatırımcılar bu temettülerle bileşik getiri elde etme şansına sahip olurlar. Yeniden yatırım anlamına gelen “reinvest” uzun vadede sermaye büyümesini artırmanın en etkili yollarından biridir.